Miért probléma a túlzott cukorfogyasztás?

„Éves cukorfogyasztási átlag Magyarországon 40 kg/fő vagyis tízszerese a 100 évvel ezelőttinek”

Mit tehetsz, hogy kitörj a cukor fogságából? – Dühös Mókus

Mi a cukor?

Minden cukor szénhidrát, egy olyan szénhidrát, amely édes ízt ad az ételeinknek😊

A „cukor” szó alatt általában a finomított szacharózt (azaz a kristálycukrot) értjük, amit a cukornádból és a cukorrépából vonnak ki, amelynek egyik fele glükóz, másik fele fruktóz. Ide tartozik még sok egyéb egyszerű szénhidrát is, úgymint a:

  • Glükóz (szőlőcukor) – ami növényekben (gyümölcs- és zöldségfélékben, babokban és gabonákban) fordul elő és gyors energiaforrás (gyorscukor), mert vércukorszint-emelő.
  • Fruktóz (gyümölcscukor) – gyümölcsökben, mézben és kisebb mennyiségben zöldségekben található.
  • Laktóz – tejcukor.
  • Galaktóz – a laktóz egyik komponense.
  • Maltóz (malátacukor).

A szervezet végül minden szénhidrátot glükózzá bont, amit energiává alakít. Sőt a szervezetünkbe bevitt fehérje és zsír egy része is glükózzá változik.


⚖️ Miért van rá szükségünk?

  • A glükóz a sejtek elsődleges energiaforrása.
  • Az agy szinte kizárólag glükózzal működik.
  • De: nem kell hozzáadott cukrot fogyasztanunk, mert a szénhidrátok (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona) fedezik a szükségletet.

🟡 Napi ajánlott maximum

  • Felnőtteknél a hozzáadott cukor ne haladja meg az összes napi energiabevitel maximum 10%-át (ideális cél: 5%-ra csökkentés a WHO szerint).
  • Ez kb. 25 grammnak, azaz 6 teáskanálnak felel meg egy felnőtt esetében

Fontos: Ez a mennyiség MINDEN rejtett cukrot is magában foglal (beleértve pl. keksz, szószok, üdítők stb.).


🍭 Melyek a fő cukorforrások? 

  • Édes üdítők, cukrozott gyümölcslevek, energiaitalok. 
  • Csomagolt péksütemények, fehér kenyér (finomított liszt).
  • Müzlik, gabonapelyhek.
  • Rizs (főleg fehér rizs).
  • Édességek, csokoládé, cukorkák.
  • Ízesített joghurtok.
  • Készételek (pl. ketchup, szószok).
  • Sok „egészségesnek” címkézett termék (zabkeksz, granola stb…).

✅ Hogyan csökkentsd a cukrot?

✔ Igyál vízet vagy cukormentes italokat.
✔ Főzz friss alapanyagból (mindig tudd, hogy minek milyen összetevője van).
✔ Fokozatosan szoktasd le magad a plusz édesítésről.
✔ Nassolás helyett válassz gyümölcsöt, de csak mértékletesen, és inkább az alacsony cukortartalmúakat edd (pl: áfonya, kivi, zöld alma, zöld banán) és olajos magvakat, de  csak naponta egy maréknyit! Az olajos magvaknak magas az omega 6 tartalma. Célszerű a napi gyümölcs és olajosmag bevitelt változatosan összeállítani.
✔ Mindig olvasd el a címkét – nézd meg az össz-cukortartalmat egy-egy terméknél.


🟢 És a természetes cukrok?

Pl: méz.

A méznek valamivel kisebb a hatása vérünk glükózszintjére. Tény, hogy a fruktóztartalma eléri a 40 %-ot, tehát a méz is gyorscukor, de egy kicsit később fog metabolizálódni, a kalória- és a szénhidrát tartalmát sajnos nem ússzuk meg. 

Antioxidánsokat, enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ráadásul antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van.

Fontos, tehát a mézből is a mértékletes mennyiség fogyasztása!


❌ Miért probléma a túlzott cukorfogyasztás?

  • Felesleges kalóriát ad → elhízást okoz, nő az úszógumi.
  • Emeli a vércukorszintet → inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.
  • Fokozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.
  • Növeli a zsírlerakódást a májban (nem alkoholos zsírmáj). Lehet, hogy egy korty alkoholt sem iszol, mégis a hasi ultrahang vizsgálaton úgy néz ki a máj, mint egy idült alkoholistáé, és olyan gyatrán is működik.
  • Rontja a szív-érrendszeri egészséget (triglicerid szint nőhet).
  • Savasítja a szájüreget → fogszuvasodást okoz.
  • Gyorsítja az öregedést. 
  • Függőséghez hasonló sóvárgást is kiválthat.
  • Elvonja a szervezetből a B1-vitamint, kalciumot és vasat, ugyanis a lebontásához ezekre szükség van → jön a csontritkulás.
  • Érzelmeinket és mentális egészségünket is befolyásolja, számos pszichológiai problémával összefüggésbe hozható pl: szorongás, depresszió, hiperaktivitás, demencia, kognitív zavar, koncentrációkészség romlása stb…
  • Felpörget. Hiperaktív a gyerek? Érdemes megfigyelni, hogy mennyi cukrot és glutént eszik egy nap!
  • A túlzott gyorscukor
    • több táplálék a bélben élő gombáknak (etetjük őket). 
    • → a több gomba és bizonyos baktérium = gyulladás.
    • → gyulladás = bélfal áteresztése nőhet.

ÓVAKODJ a gyorscukroktól! 

(Később még írok róluk.)