Az sem mindegy, hogy mit, milyen sorrendben fogyasztunk…

Az emésztés szempontjából az étkezések sorrendje és a különböző ételek kombinációja nagy hatással lehet arra, mennyire hatékonyan dolgozza fel a szervezetünk az ételt. Az alábbi alapelvekre figyelj, amelyek segíthetnek a jobb emésztés elősegítésében:

1. Könnyűtől a nehéz felé
Mindig elsőként könnyen emészthető ételeket fogyassz (pl. gyümölcsök, saláták), mert ezek gyorsan áthaladnak a gyomron. Ezután jöhetnek a nehezebben emészthető, összetettebb ételek (pl. fehérjék, keményítők).

2. Gyümölcsöt külön, főleg éhgyomorra
A gyümölcsök gyorsan emésztődnek (egymagukban fél óra elteltével kiürülnek a gyomorból és ekkor érvényesül a tisztító, lúgosító hatásuk), de ha más ételek után eszed őket, megerjedhetnek a gyomorban, puffadást, gázképződést okozhatnak.

Ajánlott: reggel, vagy étkezés előtt legalább 30 perccel fogyasztani.

Jó tanács! Mindennap egyél meg legalább egy-két banánt, mert mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van. Magas kálium és magnézium tartalma miatt jótékony hatással van a magas vérnyomásra és a szív és keringési rendszerre is. Könnyen emészthető, rostokban gazdag.

Triptofán tartalma a kedélyállapotunkra, magas magnézium tartalma pedig az idegrendszerünkre van nagyon kedvező hatással.


3. Fehérje és keményítő szétválasztása
Fehérjék (pl. hús, tojás, tejtermék) és keményítők (pl. kenyér, burgonya, rizs) különböző enzimeket igényelnek, így együtt nehezebben emészthetők, ezáltal több időt tölt az étel a gyomorban a kelleténél. A sok idő alatt a fehérje egy része romlani kezd, a szénhidrát egy része pedig erjedésnek indul. A rothadás és erjedés miatt alkoholok, gázok képződnek a tápcsatornában, ami puffadás, gyomorégés, savtúltengés formájában jelentkezik.

Jobb külön fogyasztani őket, vagy legalább nagy zöldségtartalommal egyensúlyozni.

4. Zöldségek mint semleges közvetítők
Fogyassz mindig minél több idény jellegű zöldséget! A legtöbb zöldség jól kombinálható mind fehérjékkel, mind keményítőkkel. A zöldségek nem igényelnek specifikus emésztőnedveket és rengeteg enzimet tartalmaznak, így ha hús mellé zöldséget fogyasztunk emésztésünk sokkal jobb lesz.


5. Kerüld evés közbeni ivást és a túlevést
A folyadékot evés közben és közvetlen étkezés után ne igyál! De miért? … sokszor felteszik nekem ezt a kérdést. Azért, mert az étkezéssel bevitt folyadék felhígítja a gyomorsavat, így a benne lévő táplálékok is nehezebben emésztődnek. Először a gyomor a folyadékot fogja felszívni, addig a táplálék várakozik a gyomorban, erjedésnek indulhat, ami puffadást okoz.

Legjobb, ha étkezés előtt 30-60 perccel iszunk, ez serkenti a gyomorsavtermelést, előkészíti a gyomrot az emésztésre. Illetve, ha étkezés után 1 órával iszunk, amellyel támogatjuk a gyomrunk további ürülését és a hidratáltságunkat.

A túl sok étel lassítja az emésztést. Mindig gondolj arra, hogy a gyomrod akkora mint a két öklöd együtt, amelynek 1/3-a folyadék, 1/3-a szilárd kell legyen és 1/3-a üresen kell maradjon.


Összefoglalva:

0. Folyadékfogyasztás, majd 30-60 perc múlva

1. Gyümölcs (éhgyomorra, vagy étkezés előtt)

2. Saláta, nyers zöldség, áteresztő bél esetén inkább párolt formában

3. Főétel (külön vagy jól kombinált fehérje/zöldség vagy keményítő/zöldség)

4. Ha szükséges: könnyű desszert (de lehetőleg ne cukros vagy tejtermékes)

5. A vacsora mindig leves legyen, legjobb a krémleves (könnyen emésztődik, nem terheli a gyomrot)!

A különböző ételek kombinációjával később jövök…