Miért is fontos, hogy mit-mivel együnk?
Nem mindegy, hogy mit, milyen sorrendben fogyasztunk, tekintettel arra, hogy a különböző ételeknek más és más az emésztődési sebessége.
Egyes ételeket pl: gyümölcs, gyomrunk gyorsabban tud megemészteni, mint más ételeket, például az állati eredetű húsokat vagy az olajos magvakat. Ezért ha először eszünk husit krumplival és desszertként eszünk gyümölcsöt, akkor a gyomrunkban erjedési folyamatok indulhatnak be, ami kellemetlen tünetekkel járhat.
Nagyon tetszett az alábbi írás, így beidézem számotokra is:
„A tápcsatorna nem egy “autópálya”, ahol a gyorsabban haladók előzni tudnak, hanem egy “alagút”, ahol egy lassan haladó feltartja a mögöttes forgalmat. Viszont akit feltartanak, azt “megeszi a méreg” és erjedésnek indul etil- és metilalkoholt “párologva” méreganyagokat termel.”
(Idézet forrása: Mit, mikor, mivel együnk, avagy az ételtársítás alapjai)
Tehát ügyelnünk kell arra, hogy mit és milyen sorrendben eszünk, de ügyelnünk kell az ételek párosítására is, mert a rossz ételpárosítás szintén káros hatású folyamatokat tud elindítani a testünkben.
Milyen problémákat okozhat a helytelen ételtársítás?
- gyomorfájdalom,
- puffadás,
- savtúltengés,
- gyomorégés.
Mi történik a gyomrunkban?
Amikor elfogyasztjuk a táplálékot és az a gyomorba kerül, annak milyenségétől függően választódnak ki az emésztőenzimek és állítódik be ezek savassága (kell jó gyomorsav) – hogy a gyomortartalom teljesen meg tudjon emésztődni. Ha a gyomorba egyszerre két olyan tápanyag is kerül (pl: hús és krumpli vagy hús és rizs), amelynek a megemésztéséhez más-más emésztőenzim szükséges, akkor egyik sem fog teljes mértékben a gyomorban megemésztődni.
A gyomor nem tud két koncentrált (ami nem nyers zöldség vagy gyümölcs) ételféleséget megemészteni, egy időben, ezért egy étkezésen belül ne fogyasszunk egyszerre húst, tojást, sajtféléket és hüvelyeseket.
Ne keverjük össze a gyümölcsöt és édességet az egyéb ételekkel. Ne társítsuk a savas gyümölcsöket (narancs, alma, erdei gyümölcs, stb.) az édesekkel (banán, körte).
Ne vegyítsük a zsíros ételeket (vaj, zsír, tejföl, szalonna, olajok) a fehérjedús és keményítőben gazdag ételekkel. A zsír és fehérje keveréke nagyon nehezen ürül a gyomorból a vékonybélbe, emellett pedig a zsír-keményítő keverék emésztetlen marad.
Ha az elfogyasztott ételek sorrendje és az ételek társítása nem helyes, akkor a vékonybélbe a gyomorpép félig emésztetlenül fog megérkezni, ahol erjedésnek és rothadásnak indul. Az eredmény pedig az lesz, hogy az ebből felszabaduló méreganyagok felhalmozódnak a bélrendszerben és jelentősen megterhelik a belső szerveket is (pl: máj, hasnyálmirigy, vese, stb).
Használhatunk bármilyen jó minőségű élelmiszert, ha azt nem helyesen kombináljuk!
A csatolt táblázat segítségül szolgál a helyes ételpárosításhoz. A táblázat Mihalikné Krémer Erzsébet Ismerd meg a betegségek okait és kerüld el őket c. előadásából származik.

A táblázatból látszik, hogy mi, mivel illik össze.
A helyes ételtársítás és néhány alapszabály betartásával a gyomrunk megfelelően meg tudja emészteni az általunk elfogyasztott ételeket, és elkerülhetjük azon emésztési panaszokat, amelyeket sokszor tapasztalunk. A táblázatban nem-mel jelölt kombinációk egészségtelenek, pedig valljuk be őszintén sokunk étrendjében szerepel a sült krumpli-rántott hús kombináció, illetve a pörkölt tésztával és még sorolhatnám. Javaslom a husika mellé nyers vagy párolt zöldséget fogyassz! Alkalmazd a tányér módszert!
Légy tudatos! Táplálkozz tudatosan!
Nagyon fontos, hogy az étkezéseid rendszeresek, kiegyensúlyozottak legyenek, ügyelj a táplálékok sorrendjére, az ételek társítására, arra, hogy az elfogyasztott táplálék vitaminban gazdag legyen, tápláljon és utoljára, de nem utolsó sorban az étkezéseid mértékletesek legyenek!
„Az embereknek csak 3 százaléka hal meg időskori végelgyengülésben, a többi 97 százalék a helytelen életmódba hal bele, és igen gyakran a késsel-villával elkövetett öngyilkosságba.” Az idézet Kurt Tepperwein Egészségesen egy életen át c. könyvéből származik.