Az ételtársítás fontossága

Miért is fontos, hogy mit-mivel együnk?

Nem mindegy, hogy mit, milyen sorrendben fogyasztunk, tekintettel arra, hogy a különböző ételeknek más és más az emésztődési sebessége.

Egyes ételeket pl: gyümölcs, gyomrunk gyorsabban tud megemészteni, mint más ételeket, például az állati eredetű húsokat vagy az olajos magvakat. Ezért ha először eszünk husit krumplival és desszertként eszünk gyümölcsöt, akkor a gyomrunkban erjedési folyamatok indulhatnak be, ami kellemetlen tünetekkel járhat.

Nagyon tetszett az alábbi írás, így beidézem számotokra is:

„A tápcsatorna nem egy “autópálya”, ahol a gyorsabban haladók előzni tudnak, hanem egy “alagút”, ahol egy lassan haladó feltartja a mögöttes forgalmat. Viszont akit feltartanak, azt “megeszi a méreg” és erjedésnek indul etil- és metilalkoholt “párologva” méreganyagokat termel.”

(Idézet forrása: Mit, mikor, mivel együnk, avagy az ételtársítás alapjai)

Tehát ügyelnünk kell arra, hogy mit és milyen sorrendben eszünk, de ügyelnünk kell az ételek párosítására is, mert a rossz ételpárosítás szintén káros hatású folyamatokat tud elindítani a testünkben.

Milyen problémákat okozhat a helytelen ételtársítás?

  • gyomorfájdalom,
  • puffadás,
  • savtúltengés,
  • gyomorégés.

Mi történik a gyomrunkban?

Amikor elfogyasztjuk a táplálékot és az a gyomorba kerül, annak milyenségétől függően választódnak ki az emésztőenzimek és állítódik be ezek savassága (kell jó gyomorsav) – hogy a gyomortartalom teljesen meg tudjon emésztődni. Ha a gyomorba egyszerre két olyan tápanyag is kerül (pl: hús és krumpli vagy hús és rizs), amelynek a megemésztéséhez más-más emésztőenzim szükséges, akkor egyik sem fog teljes mértékben a gyomorban megemésztődni.

A gyomor nem tud két koncentrált (ami nem nyers zöldség vagy gyümölcs) ételféleséget megemészteni, egy időben, ezért egy étkezésen belül ne fogyasszunk egyszerre húst, tojást, sajtféléket és hüvelyeseket.

Ne keverjük össze a gyümölcsöt és édességet az egyéb ételekkel. Ne társítsuk a savas gyümölcsöket (narancs, alma, erdei gyümölcs, stb.) az édesekkel (banán, körte).

Ne vegyítsük a zsíros ételeket (vaj, zsír, tejföl, szalonna, olajok) a fehérjedús és keményítőben gazdag ételekkel. A zsír és fehérje keveréke nagyon nehezen ürül a gyomorból a vékonybélbe, emellett pedig a zsír-keményítő keverék emésztetlen marad.

Ha az elfogyasztott ételek sorrendje és az ételek társítása nem helyes, akkor a vékonybélbe a gyomorpép félig emésztetlenül fog megérkezni, ahol erjedésnek és rothadásnak indul. Az eredmény pedig az lesz, hogy az ebből felszabaduló méreganyagok felhalmozódnak a bélrendszerben és jelentősen megterhelik a belső szerveket is (pl: máj, hasnyálmirigy, vese, stb).

Használhatunk bármilyen jó minőségű élelmiszert, ha azt nem helyesen kombináljuk! 

A csatolt táblázat segítségül szolgál a helyes ételpárosításhoz. A táblázat Mihalikné Krémer Erzsébet Ismerd meg a betegségek okait és kerüld el őket c. előadásából származik.

A táblázatból látszik, hogy mi, mivel illik össze.

A helyes ételtársítás és néhány alapszabály betartásával a gyomrunk megfelelően meg tudja emészteni az általunk elfogyasztott ételeket, és elkerülhetjük azon emésztési panaszokat, amelyeket sokszor tapasztalunk. A táblázatban nem-mel jelölt kombinációk egészségtelenek, pedig valljuk be őszintén sokunk étrendjében szerepel a sült krumpli-rántott hús kombináció, illetve a pörkölt tésztával és még sorolhatnám. Javaslom a husika mellé nyers vagy párolt zöldséget fogyassz! Alkalmazd a tányér módszert!

Légy tudatos! Táplálkozz tudatosan!

Nagyon fontos, hogy az étkezéseid rendszeresek, kiegyensúlyozottak legyenek, ügyelj a táplálékok sorrendjére, az ételek társítására, arra, hogy az elfogyasztott táplálék vitaminban gazdag legyen, tápláljon és utoljára, de nem utolsó sorban az étkezéseid mértékletesek legyenek!

„Az embereknek csak 3 százaléka hal meg időskori végelgyengülésben, a többi 97 százalék a helytelen életmódba hal bele, és igen gyakran a késsel-villával elkövetett öngyilkosságba.” Az idézet Kurt Tepperwein Egészségesen egy életen át c. könyvéből származik.